Blízký východ

Sýrie

Charita ČR pomáhá v Sýrii od jara roku 2012, kdy vyhlásila finanční sbírku na pomoc obětem občanské války, ve kterou se proměnilo násilné potlačení původně poklidných protivládních protestů v březnu 2011. Tehdy se vlna bouří postupně rozšířila do celé země.

Z prostředků získaných ve veřejné sbírce Charita ČR zajistila dodávky jídla a materiální pomoc jak obyvatelům v Damašku a na severu země, tak uprchlíkům nuceným ze země odejít. Vedle humanitární pomoci v Sýrii se Charita ČR zaměřuje také na Jordánsko.

Jordánsko

Dění v sousední Sýrii stižené občanskou válkou od roku 2013 vyvolalo útěk statisíců Syřanů do Jordánska. Velký počet uprchlíků vyčerpává jordánské hospodářství, což se pro něj stává neúnosným.

Od dubna 2013 pomáhá Charita ČR syrským uprchlíkům usazeným v Jordánsku a domácí jordánské populaci vyrovnat se s dopady syrské krize a přispět k mírové a demokratické transformaci Sýrie po skončení konfliktu. Charita ČR poskytla humanitární pomoc v podobě poukázek na potraviny a oblečení nebo ve formě příspěvků na pronájem přístřeší. Charita ČR pomáhá syrským uprchlíkům a zranitelným Jordáncům, a to vzděláváním, zajišťováním obživy a psychosociální péčí.

Irák

Charita ČR pomáhá v Iráku od dubna 2015. Vzhledem k násilné povaze pronásledování etnických a náboženských menšin ze strany bojovníků tzv. Islámského státu se Irák potýká s jedním z největších počtů vnitřně přesídlených obyvatel na světě. Mnoho přesídlených rodin nyní žije v provizorních stanech nebo budovách, které neposkytují dostatečné zázemí. Lidé potřebují pomoc – od lékařské péče přes dodávky jídla a hygienické zázemí, až po psychickou podporu.