Situace v Itálii ztělesňuje krizi solidarity mezi členskými státy

Podejme Itálii pomocnou ruku. (foto: Caritas Internationalis)

Následující prohlášení vydala Caritas Europa k přístupu Evropské unie k migraci a k případu Itálie: Caritas Europa důrazně odsuzuje nedostatečnou solidaritu členských států vůči Itálii. Země poskytuje humanitární pomoc dětem, ženám a mužům v nouzi, kteří byli nuceni opustit své domovské země. Téměř hrdinský úkol poskytnout pomoc nově příchozím, z nichž až 75 procent přichází do Evropy právě přes Itálii, se ale stává velmi obtížným bez pomoci dalších členských států.

Začátky cizinců nejsou lehké. Pomoc nacházejí u pracovníků Charity

Na Odbor azylové a migrační politiky vstupuje pan Sergej z Ukrajiny. Přišel nahlásit změnu adresy a informovat se, co vše je potřeba, aby jeho dcera mohla studovat v České republice. Vidí zde pro ni lepší budoucnost. Interkulturní pracovnice Taťjana Šeráková, která pomáhá cizincům na tomto místě již čtvrtým rokem, mu dává informace o podání žádosti, vysvětluje nutnost překladu dokumentů, zajištění ubytování apod...

Letní kurzy češtiny

V pondělí 3. 7. zahajujeme Letní kurzy češtiny pro mírně pokročilé a pro děti, v úterý 18. 7. také pro začátečníky. Kurzy probíhají v Integračním centru pro cizince, Šafaříkova 666/9 v Hradci Králové (YMCA - 3. patro). Bližší informace: vladka.dobesova@hk.caritas.cz.

• MÍRNĚ POKROČILÍ: pondělí (Monday) 17:00 – 18:30 a středa (Wednesday) 17:00 – 18:30
  • DĚTI (6 – 14 LET): pondělí (Monday) 17:00 – 18:30 a středa (Wednesday) 17:00 – 18:30
  • ZAČÁTEČNÍCI (BEGINNERS): úterý (Tuesday) 17:00 – 18:30 a čtvrtek (Thursday) 17:00 – 18:30

Kontejner pro Haiti v reportáži

Arcidiecézní charita Olomouc a čeští dárci plní v těchto dnech Kontejner pro Haiti. Až 14 tun materiální sbírky pak Charita odešle  na podzim na těžce zkoušené Haiti. Sbírka počítá s vybavením pro šicí dílnu či školy, dále se sportovními, hygienickými a zdravotními potřebami, nářadím, letním oblečením a obuví i moskytiérami. Více se dozvíte v reportáži TV Morava. Podívejte se jejím prostřednictvím na Haiti...

Řekněme „ano mobilitě“ namísto „pevnosti Evropa“

Ilustrační foto.

Výzva Caritas Europa u příležitosti Světového dne uprchlíků
Světový den uprchlíků si připomínáme v úterý 20. června. Vedoucí představitelé států a ministři zahraničních věcí států Evropské unie se v těchto dnech sejdou na jednání Rady Evropy a Výboru pro zahraniční záležitosti, aby se opět shodli na tom, že je třeba zadržet migraci za hranicemi Evropy.  Tato politika připomínající úsloví „sejde z očí, sejde z mysli“ však přispívá k tomu, že dál umírají a trpí desítky tisíc lidí.

Slavnostní vyhlášení výsledků překladatelské soutěže ke Dni mateřských jazyků

Srdečně Vás zveme na slavnostní vyhlášení překladatelské soutěže pro děti a mládež ke Dni mateřských jazyků, které se uskuteční v úterý 2. 5. od 16 hod. v Knihovně města Hradec Králové (KMHK). Připravili jsme pro Vás také čtení z knihy Cák a Flíček - \"Jak přišli na svět\" v osmi světových jazycích, setkání s autorkou, hudební vystoupení i etnické ochutnávky.

Kardinál Luis Antonio Tagle o migraci

Kardinál Tagle se svým dědečkem a babičkou.

„Můj dědeček se narodil v Číně. Jeho matka byla velmi chudá, a proto syna poslala s příbuzným cestujícím na Filipíny. Právě tam jsem se narodil a vyrůstal. I moje rodina proto stojí na základech migrace,“ popisuje kardinál Luis Antonio Tagle, prezident Caritas Internationalis.

„Vzpomínky na Rakku ve mně zůstaly jen krásné“, tvrdí Syřanka Rabba

Rabba Lissa se navzdory své situaci ráda usmívá (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

„Život ve městě Rakka býval dobrý. Měli jsme ovce, půdu a vodu. Poté, co začaly problémy s ISIS, jsme odešli do Damašku. Dokázali jsme to dřív, než uzavřeli cesty. Všechny vzpomínky na Rakku ve mně zůstaly jen krásné,“ líčí svůj příběh šedesátiletá Syřanka Rabba Lissa, matka šesti dětí a babička sedmi vnoučat.

Abeer Al Hasan i nadále věří v budoucnost Sýrie

I přes příkoří, které musí Abeer překonat, by Sýrii nikdy neopustila (foto: Patrick Nicholson / Caritas Internationalis).

„Boje nás donutily opustit domov. Manžel mi zemřel před 7 měsíci, stoupl na minu poblíž továrny. Když jsem dostala zprávu o nehodě, běžela jsem přímo do nemocnice. Neviděla jsem ho, protože jeho tělo už spálili. Nemohla jsem přestat brečet ani se zbavit šoku,“ popisuje nešťastnou událost čtyřiatřicetiletá Abeer Al Hasan, matka Josefa (4 roky) a Mary (10 let).

„Přežili jsme díky tomu, že jsme včas utekli“

Badia a její jediná dcera (foto: Patrick Nicholson).

„Islámský stát převzal kontrolu nad oblastí, ve které jsme v Aleppu bydleli. Muži z IS dohlíželi na vše, co se dalo koupit, proto se ceny velmi zvýšily. Zabíjeli také lidi přímo v jejich domovech. Když si žena oblékla něco zeleného nebo červeného, napadli ji. Když byla pěkná, znásilnili ji a udělali z ní otrokyni. Naši sousedku zajali, a když se nevrátila, její manžel si vzal život,“ popisuje situaci v Aleppu pětatřicetiletá Badia Mehnid.