Hradecké Dny ukrajinské kultury vyvrcholí o víkendu

Výstavu, výtvarné workshopy, přehlídku národního folklóru a také besedy se zajímavými osobnostmi z této nám blízké země nabízí již páté Dny ukrajinské kultury v Hradci Králové, které vyvrcholí tento víkend. Přijďte se podívat!

Charita ČR obdržela Cenu evropského občana

Genenerální sekretář Charity ČR Jakub Líčka převzal Cenu evropského občana

Cenu evropského občana, kterou udílí Evropský parlament, získaly letos za Českou republiku organizace Charita ČR a mobilní hospic Strom života. Při slavnostním setkání v Evropském domě v Praze 18. září převzal ocenění generální sekretář Charity ČR Jakub Líčka.

Soutěž pro studenty: Člověk a jeho vztah k víře

Charita ČR vyhlašuje soutěž pro studenty středních škol, která je součástí projektu Žijeme spolu, mluvíme spolu – výukou k toleranci a kultuře dialogu.Tématem soutěže je Člověk a jeho vztah k víře či náboženství.

Ukrajinci v září představí svou kulturu v Hradci Králové

Výstavy, výtvarné workshopy, koncert, promítání nebo besedy nabídnou letošní Dny ukrajinské kultury v Hradci Králové a v našem kraji, které budou zahájeny v pondělí 18. září. Přijďte se podívat!

Výstava fotografií Ukrajina a Moldavsko země blízké a vzdálené

O tom, že fotografií lze zachytit život a osudy lidí, kteří potřebují naši pomoc, se můžete přesvědčit na výstavě fotografií Martina Štechera, dobrovolníka Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce DCHOO. Výstava se uskuteční v Moravskoslezské knihovně v Ostravě od 21. 8. - 30. 9. 2017.

Společné prohlášení českých humanitárních organizací k Světovému humanitárnímu dni

Světový humanitární den (foto: UN)

Loni bylo ve válkách výbušnými zbraněmi zabito nebo zraněno přes 32 000 lidí. I válka má svoje pravidla a české neziskové organizace vyzývají k jejich dodržování. Světový humanitární den se letos ponese ve znamení hesla #NotATarget.

Změny, které přinesla novela cizineckého zákona

Ilustrační snímek Jindřicha Štreita z cyklu Jsme z jedné planety

V červenci 2017 prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o pobytu cizinců, proti které se ohradily nejen organizace pracující s migranty v České republice, ale také Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a někteří senátoři a poslanci. Přesto, že Senát novelu vetoval, poslanci novelu na konci června přehlasovali.

Prázdninový tábor ve znamení pohádkových dílen

Oblíbená písnička „Dělání, dělání“ ze známé české pohádky byla hlavním mottem letního dětského tábora, který v červenci uspořádalo hradecké Integrační centrum pro cizince v Neratově u Bartošovic v Orlických horách. Letos se ho zúčastnily bezmála tři desítky dětí původem z Ukrajiny, Ruska, Sýrie, Česka a dalších zemí.

Situace v Itálii ztělesňuje krizi solidarity mezi členskými státy

Podejme Itálii pomocnou ruku. (foto: Caritas Internationalis)

Následující prohlášení vydala Caritas Europa k přístupu Evropské unie k migraci a k případu Itálie: Caritas Europa důrazně odsuzuje nedostatečnou solidaritu členských států vůči Itálii. Země poskytuje humanitární pomoc dětem, ženám a mužům v nouzi, kteří byli nuceni opustit své domovské země. Téměř hrdinský úkol poskytnout pomoc nově příchozím, z nichž až 75 procent přichází do Evropy právě přes Itálii, se ale stává velmi obtížným bez pomoci dalších členských států.

Začátky cizinců nejsou lehké. Pomoc nacházejí u pracovníků Charity

Na Odbor azylové a migrační politiky vstupuje pan Sergej z Ukrajiny. Přišel nahlásit změnu adresy a informovat se, co vše je potřeba, aby jeho dcera mohla studovat v České republice. Vidí zde pro ni lepší budoucnost. Interkulturní pracovnice Taťjana Šeráková, která pomáhá cizincům na tomto místě již čtvrtým rokem, mu dává informace o podání žádosti, vysvětluje nutnost překladu dokumentů, zajištění ubytování apod...